Bireyin iç huzuru, karar verme ve hareket özgürlüğünü koruyan Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu, Türk Ceza Kanunu'nda Hürriyete Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir.
Kanunun uygulamasında, anmakta olduğumuz Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu genellikle başka suçlar içinde eridiğinden hüküm kurulan madde olmak yerine bir başka suçun unsuru haline gelmektedir.
"Kişilerin huzur ve sükununu bozma
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. "
Kanunda da açıkça anıldığı üzere Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu üç temel maddi unsur içermektedir. Bunlar;
* Israrla Telefon Edilmesi,
* Israrla Gürültü Yapılması,
* Israrla Hukuka Aykırı Başka Bir Davranışta Bulunulmasıdır.
Suçun manevi unsuru kast olduğundan mahkemece huzur ve sükunu bozma maksadı tartışılıp gerekçeli kararda bu tartışma sonucuna atıf yapılmalıdır.
Günümüz dünyasında telefonların bireyin özel hayatının mütemmim cüzü haline geldiği tartışılmaz bir gerçektir. İstenilmediği halde defaatle bireyin telefon edilmek suretiyle rahatsız edilmesi özel alanı açıkça ihlal ettiğinden anmakta olduğumuz suça vücut vereceği açıktır.
Kanundan ısrarla birden fazla kez istenilmediği halde telefon etmek ya da mesaj suretiyle rahatsızlık vermenin suça vücut verdiği anlaşılmakta olsa da, yerleşik içtihatlardan anlaşılacağı üzere fiilin "ısrarla" olarak anılabilmesi için somut olayın tahlil edilmesi gerekmektedir.
Gürültü etimolojik olarak bilinenin aksine ritmik veya manalı bir ses olabileceği gibi anlamsız bir ses de olabilir. Huzur ve sükunu bozma maksadıyla yapıldığı takdirde gürültünün seviyesi ve mahiyetinin bir önemi yoktur. Israrla telefon edilmesi başlığı altında andığımızın aksine gürültünün defaatle yapılmasının gereği yoktur. Sükunu bozma maksadıyla bir kez dahi gürültü yapılması suçun doğumuna elverişlidir.
Israrla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması suretiyle huzur ve sükunu bozma suçunun birey aleyhine doğması için bireyin, halihazırda sükunu bozma maksadıyla yapmakta olduğu fiilin hukuka aykırı olması gerekmektedir. Peş peşe rahatsız etmek maksadıyla e-mail göndermek, kapı ziline belirli aralıklarla basıp kaçmak sık rastlanan örneklerdir.
2021-Manisa
Telif Hakkı © 2021 Ali YENİLMEZ - Tüm Hakları Saklıdır.
Sitede paylaşılan özgün yazılı içeriklerin izinsiz kullanılması halinde yasal işlem uygulanacaktır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.